onsdag, april 02, 2008

Holmlund mot Eva Andersson (som vanligt)

Socialnämndens ordförande Eva Andersson, s ondgör sig i en debattartikel i onsdagens VK över att försäljningen av Vin&Sprit - som regeringen genomfört - hotar alkoholpolitiken, påverkar öppettiderna för försäljning av alkohol och leder till större alkoholkonsumtion. Obegripligt - tydligen tror hon att regeringen sålt Systembolaget.

Partikompisen Lennart Holmlund är mer på det klara vad det handlar om och hans inställning till försäljningen är en helt annan: Så här skriver han i sin blogg: "För min personliga del är väl det (alltså Vin&Sprit) ett bolag som har minst med samhällets uppgifter att göra. Att få folk att supa mera trots att vi vet riskerna och skadorna med alkohol kan väl knappast ses som en uppgift för ett samhällsägt företag."

Holmlund och Andersson brukar inte vara överens. I vanlig ordning står Holmlund för den mer förnuftiga hållningen.

Vin&Sprit har inte haft några sociala ambitioner. Företaget har varit en offensiv marknadsaktör, inte minst internationellt. Den svenska alkoholpolitiken ökar snarast i trovärdighet som en följd av försäljningen.

En ideologiskt motiverade utförsäljning, lyder retoriken från socialnämndens ordförande. Kanske det. Staten ska ju inte äga företag annat än undantagsvis. Det är bättre att skattebetalarna får 55 miljarder kronor än att staten äger en sprittillverkare.

Men frågan är om inte Anderssons reaktion är än mer ideologiskt betingad. Ett våldsamt och oreserverat nej, trots att det i texten visar sig att hon inte riktigt förstått vad utförsäljningen handlar om. Men hon får väl fråga den lokale partihövdingen och kommunalrådet.