fredag, augusti 29, 2008

Gratis städning - för heltidsanställda?

En av nyheterna idag var att kommunen tänker ta krafttag mot nedskräpningen i Umeå. Inte en dag för tidigt och det är intressant att även Christer Paulsson tycker att det finns anledning att göra mer insatser för miljön i Umeå, för att få gator och torg rena och snygga. Det tidigare svaret har varit betydligt mer passivt. Bra att Christer inser att det finns alternativ till kommunal verksamhet.

Men efter veckans debatt i kommunfullmäktige om att alla ska erbjudas heltid så kan vän av ordning fundera på om de föreslagna företagen erbjuder heltid åt sina anställda.

Beslutet i kommunfullmäktige blev: "att kommunen vid upphandling av driftsentreprenader ställer krav på heltidsnorm ska gälla för entreprenörens anställda" samt "att målsättningen att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet vid alla upphandlingar av driftsentreprenader i äldreomsorgen i Umeå kommun."

Hur är det egentligen med likställdhetsprincipen i kommunen? Gäller det olika upphandlingsregler för olika områden? Behandlas företagen olika beroende på verksamhetsområde? Så går det när vänstern får bestämma över socialdemokraterna. Ett mischmasch.