onsdag, oktober 08, 2008

2.700 anställda på Volvo personvagnar varslas

Att Sverige är en isolerad ö som klarar sig själv - så har somliga trott, men sannolikt har nu de flesta vaknat upp och inser att vi är en del av en värld och beroende av varandra.

Ford-ägda Volvo tillverkar högkvalitetsbilar och har haft det kämpigt en längre tid. Kunderna har helt enkelt varit för få! Med dagens finansproblem över hela världen blir krisen snabbt akut, det säger sig självt. Folk har helt enkelt inte tillräckligt mycket pengar att köpa nya Volvo-bilar för.

Självklart ska Sverige ha en fordonsindustri och därför är jag glad att regeringen avsatt pengar för forskning om utveckling av bl.a. miljövänliga bilar. Vi måste se en framtid med tillverkning som är anpassad till morgondagens krav.

Viktigt är också att satsa på utbildning och vidareutbildning av de personer som ska arbeta med framtidens biltillverkning, såväl de som nu varslas som unga människor som ännu inte debuterat på arbetsmarknaden.

Volvo har ett starkt varumärke vilket också bådar gott inför framtiden. Men självklart är detta ett jätteslag inte bara för västsverige. Volvos bekymmer kan inte isoleras. Det kommer att bli kännbart i hela Sverige.