torsdag, januari 18, 2007

Kommunal filmcensur?

Umeå behöver en ny kulturchef omgående.

Jag har just fått ta del av den av kulturnämnden beställda utredningen om "Framtida förutsättningar för Umeå Filmfestival". Slutsatsen är ingen rolig läsning för mig som ordförande i filmfestivalen. Styrelsen avrättas omgående utan omskrivning, en operativ styrgrupp tillsätts, med majoritet av kommunala tjänstemän. Gruppen har makt över ekonomi och vilka filmer som ska visas.

Om den operativa styrgruppen inte kommer överens har kommunen rätt att innehålla bidrag.

Första mötet i operativa styrgruppen skall enligt avtalsförslaget avhållas i redan under januari för att fastställa årets budget.

Är det här en ny kommunal kulturpolicy? Ska bidrag till andra festivaler/kulturyttringar utgå på samma sätt? Den statliga vuxencensuren är avskaffad men de socialdemokratiska kulturpolitikerna i Umeå är uppenbarligen i färd att inrätta en kommunal motsvarighet.

Är utredningens förslag förankrade i ledningen för kulturnämnden? Vad ska jag tro? Det dystra förslaget till nytt avtal ligger trots allt på mitt skrivbord - och enligt texten ska en ny budget vara fastställd redan om någon vecka av den nytillsatta festivalledningen. Styrelsen har då alltså fått sparken.

Nu skulle Umeå ha behövt en trygg och kompetent kulturchef som kunde avföra de stolligheter som just nu ligger i pipeline.

Kommunen som tog död på en filmfestival. Tror Umeås politiska ledning att den sanningen är en bra merit för en stad som aspirerar på att bli europeisk kulturhuvudstad?