måndag, februari 26, 2007

Upp till bevis, Alliansen!

Att vara juste och låta medborgarna ha helt klart för sig vilka spelregler som gäller - visst var det ett underliggande tema i Alliansens valprogram? Staten ska tala om vad som gäller - i förväg - så att medborgarna - och företagen - vet vad de ska rätta sig efter. Bra! Rimligt!

Jag frågar mig nu: varför gäller detta inte de kulturinstitutioner som får bidrag av staten, men som inte är helt statligt finansierade? Institutioner som Norrlandsoperan, för att ta ett näraliggande exempel.

Att de institutioner som felaktigt betalat in för mycket moms skulle få återbetalning av detta sågs med positiva ögon i kultursverige. Men att staten skulle lägga sig i och ta av institutionerna pengarna var det ingen som i sin vildaste fantasi kunde tänka sig.

Nu lindrades detta något med hjälp av Kulturrådet, men för Norrlandsoperan blir resultatet ändå 2,2 Mkr mindre för 2007.

Rimlighet och förutsägbarhet! Det är vad som kan krävas av en bra regering. Även gentemot kulturlivet.

Nu kräver jag att Västerbottens politiker ställer upp tillsammans oavsett partifärg. Att Norrlandsoperans styrelse agerar samfällt för att få en förändring tillstånd. En gemensam uppvaktning av kulturministern (inte enbart socialdemokrater) är en tänkbar åtgärd. Alla vi som tycker att det måste finnas ett rikt kulturliv även utanför huvudstaden måste reagera. Jag kräver ett nytt riksdagsbeslut. Men också mer av samarbete på hemmaplan.