måndag, oktober 01, 2007

Politiker måste också vårda språket!

De gångna veckorna fick girigheten sitt ansikte genom Göran Persson. I Umeå gav Lennart Holmlund sitt till den oacceptabla 'fräckisen'.

Båda orsakar problem för sina partier. Det kanske inte riktigt är på detta sätt som partierna har tänkt att deras företrädare (och före detta statsminister) ska bete sig.

Holmlund försvarar sig med att man måste få berätta en historia. Naturligtvis. Men faktiskt inte vilken historia som helst, även om han säger sig ha hört värre i andra sammanhang. Berättelser med tydligt könsförnedrande inslag är inte roliga och ska framförallt inte återberättas av personer som har den position som kommunalrådet i Umeå har. Det blir plumt. Och det blir på alla sätt otrevligt.

Jag skrev min förra blogg i väntan på ett försenat plan på Arlanda. Människor ringde och var upprörda och det var jag också.

Att språket måste vårdas i skolorna, är något som alla politiker i Umeå säger sig stå bakom i mer formella sammanhang. Vad betyder det? Vuxna och framförallt offentliga personer kan inte bete sig på ett sätt som fullständigt bortser från denna hållning.