torsdag, november 01, 2007

Svensk äldreomsorg på export till Japan?

Världskongressen för kommuner i Sydkorea är slut och Sverigegruppen har landat i Tokyo.

Svenska Ambassaden har informerat om aktuell politik och företagsinvesteringar i Sverige (och omvänt, IKEA och HM kommer stort). I Umeå finns t.ex. Komatsu Forest med över 300 anställda.

Mindre känt är väl att Kommuninvest i Sverige (Umeå är medlem) har en stor del av sin upplåning i Japan (2006, 5,5 miljarder kronor). Japanerna är ett sparsamt folk och bankräntan är urusel. Kvinnorna som traditionellt håller i familjens ekonomi investerar istället i obligationer utgivna av Kommuninvest i Sverige till en mycket bättre ränta.

Det går alltså att säga att när Umeå investerar i en ny hall på Tomtebo så är det högst sannolikt att den betalas med pengar som kommer från de japanska småspararna. Investerade av en kvinna som satsar på en investering med bra säkerhet och god avkastning. Det är märkligt vad allt hänger ihop här i världen.

Japan står inför en äldrechock om det inte sker några förändringar. 2025 är 30% av befolkningen över 65 år. Befolkningstillväxten är negativ.

Dålig barnomsorg och äldreomsorg kommer om inget händer leda till att en katastrofal situation för Japan. Sverige har en jättekompetens på ett område där kunskap i stor utsträckning saknas i Japan.

Imorgon ska vi träffa motsvarigheten till Sveriges Kommuner och Landsting. En fråga kommer att diskuteras är hur samarbetet på den lokala nivån (kommuner och landsting) kan ökas. Den svenska modellen när det gäller barn- och äldreomsorg kanske blir en exportartikel till Japan så småningom. Varför inte!