fredag, mars 14, 2008

Vem är "Kommunen"?

"L'etat, c'est moi", sa han, den franske kungen. Staten, det är jag. "Le municipal, ce sont nous" säger uppenbarligen (s). Kommunen, det är vi. Själv levde jag i uppfattningen att kommunen är vi alla, inte bara den så kallade politiska klassen, utan alla som bor och verkar i Umeå.

Därför är det minst sagt märkligt, när en fråga som "Jokern" i Karin Hörnfeldts välgjorda krönika, alltså evenemangsarenan, inte finns i de officiella kommunala diarierna - men anses finnas, för att (s) hade detta med i sitt valmanifest. Minsann! Vem är det som är kommunen?

För att nu inte tala om hur man i förarbetet till Umeå som Kulturhuvudstad 2014 (vilket jag både tror och vill att Umeå blir!) inte tycks se att fler än de som dagligen vistas i de kommunala korridorerna också kan bidra - men på sina egna villkor, utan att stoppas in i en kommunal kappa.

Hur är det med föreningslivet, t.ex. För inte så länge sedan hörde vi om ett Växthus, alltså ett Fryshus enligt Stockholmsmodell men i Umeå-tappning, skulle kunna förverkligas av en livaktig förening (med vissa ekonomiska muskler, dessutom). Tanken var förstås att en hel del kommunal eller kommun-nära verksamhet kunde förläggas dit: det som händer i Hamnmagasinet, Kulturcentrum, Idean. Men nu går tydligen allt detta i stöpet - somliga politiker verkar ha ambitionen att bygga sig ett monument. Månntro det blir ett äreminne, eller något helt annat?

Nej, kom igen nu! Förstå att alla i "kommunen" inte uppbär lön eller arvode från samma kommun!