torsdag, februari 21, 2008

European Charter och rättvisa löner!

Diskussionen om jämställdhet går vidare i Pisa. Just nu presenterar Paris sitt förslag för en mer jämställd värld. Kvinnor är ingen fristående grupp säger hon. De är 50% av befolkningen och kan knappast kallas en sekt eller något utanför det normala. Dessvärre är det oftast synen på kvinnor att de inte ingår i det som är normalt (männen är normen).

Argumenten känns igen även från svenskt perspektiv.

Hemma i kommunfullmäktige i Umeå borde vi ha en diskussion om 'Hur jämställt är Umeå'. Kvinnor har fortfarande de tyngsta och minst betalda jobben. Det är de lågavlönade kvinnorna som också har den sämsta hälsan. Brandmännen får träna på arbetstid, de måste hålla sig i trim. Det samma borde gälla för personal inom omsorgen. De har också ett tungt jobb och måste hålla sig i trim för att orka både psykiskt och fysiskt.

Det finns ingen lönediskriminering i kommunens löner (detta är belagt i en särskild undersökning) men när detta nu är bevisat: Varför värderas traditionellt kvinnliga arbetsuppgifter så mycket lägre än mäns. Varför är kvinnors arbete/timma mindre värt än majoriteten av män.

Är inte detta lönediskriminering om något? Det finns mycket kvar att arbeta för inom jämställdhetsområdet även i Umeå och Sverige!