torsdag, februari 07, 2008

Bättre undervisning för nykomna invandrarbarn

Metta Fjelkner skriver i DN idag att lärarutbildningen måste göras om. Det är orimligt att förskolelärare och gymnasielärare ska ha samma utbildning. Lärarnas Riksförbund med 80 000 medlemmar har insett att den socialdemokratiska reformen med lika utbildning för alla lärare inte håller. Det måste till en förändring. Det är bra att LR talar klarspråk.

Sitter just nu på Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) genomgång av "nytt på skolområdet":

Nyheterna haglar för närvarande från utbildningsdepartementet:en obligatorisk rektorsutbildning, statlig inspektion, betygsutredning, reformerad gymnasieskola, fristående yrkesutbildningar, individuella utvecklingsplan med skriftliga omdömen, valideringsdelegation, skärpta behörighetskrav och lärarauktorisation, lärarutbildningsutredningen, ny skollag mm.

Från SKL sätts fokus på resultaten i skolan.

En het fråga är att hitta lösningar på vad ska staten göra för att till Sverige nyanlända ungdomar ska nå bättre resultat i skolan? En verkligt angelägen fråga där det så här långt inte har fungerat. Det krävs en förändring när det gäller att ge invandrarungdomar möjlighet att lyckas i skolarbetet. Vad händer i Umeå?

Slagsmålet på Östra är en kraftfull signal på att det måste göras mera.