fredag, februari 01, 2008

Regeringsveto i regionfrågan?

Hur kan någon på allvar tro att ett regionsamarbete ytterst handlar om att Norrbotten ska få all statlig verksamhet som idag finns i Västerbotten? Som den tillförordnande landshövdingen Göran Theolin uttrycker det i VK idag. Den diskussionen återstår alltså, så det ligger långt fram i tiden.

Att samarbete skulle innebära att en part (Norrbotten) tar allt och två parter blir utan (Västerbotten och Västernorrland) rimmar på sin egen orimlighet. Det har gått att samarbete om sjukvården i Norrland. Allt pekar dessutom på att det måste till ett mer utvecklat samarbete kring ett enda Universitet i Norrland med Umeå Universitet som nav. Om alla håller på sitt eget revir så kommer den ekvationen inte att gå ihop.

Lärdomen från Västra Götaland och Skåne är ju precis tvärtom. Tillsammans gör vi skillnad och tillsammans blir det mer. Tre landsting går in med en ansökan om att dra igång processen. Tre av fyra är med på vagnen (även om Sundsvall och Ånge så här långt vill söderut eller till Jämtland). Det är en bra början. Att Jämtland står utanför när processen på allvar drar igång är deras val och så ska det vara.

Varför lyfts inte fördelarna med att Öviks området och Umeå slipper en länsgräns emellan sig. Där finns det en verklig utvecklingspotensial.

Kommunalt självstyre måste innebära att om tre landsting vill vara tillsammans så ska inte staten lägga in sitt veto. Arbetet måste gå vidare. Det finns ingen anledning att kasta in handduken.