torsdag, januari 17, 2008

Regionprocessen just nu???

Utredare Jan-Åke Björklund som har rest runt i landet för att höra om synpunkter kring att bilda storregioner informerade kommunal- och landstingspolitiker på kommunförbundet idag.

98% av remissvaren till Ansvarskommittén är positiva till att bilda regionkommuner. Norrbotten är positiv till att bilda regionkommun och vill att det ska vara de fyra nordliga länen. Norrbotten säger en enda stor region och det beror på uppgifterna. Norrtåg, sjukvård mm kräver en stor region.

Västerbotten är eniga om att det måste vara de fyra nordliga länen.

Jämtland vill ha regionkommun med Västernorrlands län. Men det finns andra röster, t ex från Härjedalen.

I Västernorrland är landstinget, Sollefteå, Kramfors, Örnsköldsvik och Timrå positiva. Kramfors ska diskutera det i nästa vecka och Sundsvall Ånge har andra synpunkter.

Om jag har förstått Sundsvall rätt vill de söderut. På samma sätt som Övik alltid har haft sina sympatier norrut.

Slutsatsen är alltså att tre av fyra län vill vara tillsammans. Frågan är om Jämtland kan streta emot om de andra är för. Republiken Jämtland har att bestämma om ensam är stark eller om det kan vara bra att ha några kompisar som hjälper till när det blåser kallt och det ska förhandlas med Stockholm och Bryssel.

Just nu är det många oklarheter. Efter vad jag har fått höra har socialdemokraterna i Västerbotten hoppat av processen. Vad är nästa drag???

En region är det bästa för Norrland, om detta är Folkpartiet i Västerbotten övertygade om.