tisdag, december 11, 2007

Den tickande bomben

Igår fick jag i riksradions P1 möjlighet att diskutera övervikt hos barn. Antalet överviktiga barn har skjutit i höjden de senaste 20 åren och även om utvecklingen i Sverige nu verkar plana ut så är det mycket allvarligt.

Tidig övervikt ökar naturligtvis risken för övervikt och fetma i vuxen ålder. Förhöjda risker i form av exempelvis diabetes skapar framförallt stort lidande hos den enskilde men också kostnader för sjukvården. Den tickande bomben som det ofta talas om går naturligtvis att desarmera, frågan är bara hur?

Det råder delade meningar om mycket men att det handlar om att äta bättre och röra sig mer är de flesta överens om. Godis, läsk och sockrade flingor tillsammans med att våra barn i allt större utsträckning blir stillsittande är inte hållbart.

Bättre och mer skolidrott är naturligtvis en åtgärd men det finns så mycket mer. Spontanaktiviteter på lekplatser och idrottsanläggningar ska inte underskattas och måste underlättas. Att ständigt skjutsa barnen till skolan och andra aktiviteter kanske inte heller alltid är det bästa, även om vi gör det i all välmening.

Gällande kosten så ska naturligtvis skolan erbjuda hälsosamma rätter och godis, chips och läsk kanske inte är det bästa i cafeterian. Marknadsföring mot barn är också ofta väldigt tveksamt. Glada färgglada gubbar på paket med onyttigt innehåll lockar så klart unga köpare. Dessutom gäller tidig och tydlig information till barn och föräldrar, såväl från BVC som skolhälsovården.Trots allt är det ju ändå familjerna som har det yttersta ansvaret.