fredag, november 09, 2007

Uppdrag i Kosovo/Pristina

På måndag (12/11) åker jag till Kosovo på uppdrag av Europarådet. Uppdraget är att valövervaka kommunalvalet lördagen den 17/11.

Sedan 1999 har FN haft ett särskilt mandat att övervaka Kosovo. Serbisk lag och serbiska regler sattes därmed ur spel.

Förutom den sedvanliga packningen är delegationen ombedda att ta med sig en ficklampa. Strömavbrott hör till vardagen och det gäller att kunna övervaka rösträkningen även om elnätet slås ut.

Delegationen består av 24 representanter från 16 olika länder.

Under den kommande veckan (tisdag - torsdag) kommer delegationen förbereda sig inför valdagen genom att träffa representanter för politiken, administration, motsvarigheten till Sveriges Kommuner och Landsting samt företrädare för olika internationella organisationer som finns närvarande i Kosovo.

I team om två personer (en holländare och jag), chaufför o tolk åker vi i slutet av veckan ut till det område vi är placerade i. Valdagen börjar när vallokalerna öppnas och slutar när valsedlarna är räknade. Under dagen försöker vi att besöka ett stort antal vallokaler. Är rösthemligheten säkrad, hur säkerställs att rätt person röstar, förekommer familjeröstning (t.ex mannen röstar för hela familjen), är lokalerna handikappanpassade, mm är några saker som särskilt noteras.

Jag har tidigare deltagit i valövervakning i Serbien och Palestina och ser med stor spänning fram emot Kosovo. Att det blir en lyckosam dag med ett högt valdeltagande är av stor betydelse för att utveckla demokratin i Kosovo. Det känns stort att få vara med i detta uppdrag.