fredag, november 09, 2007

Utländska besökare i Umeå!

Efter en mycket händelserik vecka känns det bra att återigen ta upp bloggandet. Det har tyvärr inte funnits så mycket tid för det på slutet. Efter hemkomsten från Japan har all vaken tid varit fylld av det besök som det sociala utskottet i Europarådets kongress haft i Umeå, ett utskott som jag är ledamot i.

Det har varit fantastiskt att få visa upp vår stad för människor från vitt skilda delar av Europa. Det är vid sådana här tillfällen som det framgår att Umeå har en hel del att erbjuda.

Omdömen om den fantastiska norrländska maten blandades med imponerade ord om Gammlia, IKSU och det smakprov vi fick av Bloggoperan. Att det under den avslutande middagen också började snöa ute gjorde det hela till en mycket exotisk upplevelse för de utländska deltagarna.

Självklart var det dock själva utskottsdiskussionerna som stod i fokus; Integration och hur rasism och diskriminering kan motverkas.

Personligen fokuserade jag mycket på vikten av en meningsfull sysselsättning för en lyckad integration. Deltagande på arbetsmarknaden är inte bara viktigt för en inkomst utan också för att få kontakt med andra människor, förstå samhällsfunktioner samt få ta del av alla sociala skyddsnät.

Jag är övertygad om att möten som dessa är viktiga för att komma framåt i samtliga frågor. Att lära av varandra och få ta del av goda och ibland sämre erfarenheter stärker oss.

Gränsöverskridande kontakter är också viktiga för att öka förståelsen för varandra, något som förresten är giltigt på fler områden.

Lyckliga och glada vinkade jag av våra gäster igår och återgår själv till svenska igen. Tack vare fantastiska tjänstemän på Umeå Kommun och hög kvalité på Umeå Folkets Hus (förutom alla olika matställen) så blev det en succe.