tisdag, november 13, 2007

Kosovo/Pristina

Hela måndagen gick åt till att resa till Pristina och köa för att få alla papper som behövs för valövervakningen.

Totalt är det 150 personer som är här för att valövervaka. Att utrusta alla dessa med rätt papper etc tog tre timmar som vi alla tillbringade stående i olika köer. Förutom vi som reser för Europarådet finns det också nationella delegationer.

Den svenska delegationen visade sig vara den största 14 personer (varav två som har varit här någon månad). Av dessa var dessutom en person för Umeå. Umeborna håller sig väl framme i alla lägen.

Slog följe med två kamrater från Finland respektive Estland för en snabb middag. Närvaron av militär på flygplatsen, det ständigt sviktande ljuset och närvaron av alla utlänningar gör att det känns speciellt.

Landet är bland de fattigaste i Europa. Arbetslösheten är minst 50% . Det finns vissa barer som vi är förbjudna att gå till. Prostitution och trafficing är uppenbarligen en stor och växande marknad. Att gå ute ensam i mörkret är också en aktivitet som vi avråds ifrån att göra. Men som det sägs här; Det goda rådet gäller i alla storstäder. Utmana inte ödet genom att bete er överilat. Om ni hamnar i en situation som verkar obekväm, försök att snabbt komma därifrån. Ta inga strider och framförallt utmana inte.

Goda råd som gäller överallt inte bara i Kosovo.

Idag och imorgon är det utbildning om det politiska läget, valsystem och praktiska frågor inför valövervakningen på lördag.

Idag har vi bland annat fått höra att kvinnliga politiker lyser med sin frånvaro. Trots att vart tredje namn på listorna måste vara en kvinna. Men de syns inte i politiken. Allt är manligt dominerat.

Viktiga frågor i valrörelsen är arbete, skolor, välfärd. Miljöfrågor har däremot inget utrymme alls. Det parti som kan göra något för att förändra vardagssituationen för befolkningen vinner sannolikt valet.

Störst förtroendekapital vinner, det gäller här liksom på alla andra platser. Därvidlag skiljer sig inte politiken här och hemma.