onsdag, januari 23, 2008

Få intresserade av svenskt ordförandeskap i Norden

Just nu informerar ministern Cristina Husmark Pehrsson om det svenska ordförandeåret i Nordiska Ministerrådet 2008, i fullmäktigesalen på stadsbiblioteket.

Det är ingen rusning direkt av nyfikna medborgare. 20 deltagare, de flesta är moderata lokalpolitiker (eller fd. politiker), några representanter från media, kommunalråden i Umeå (3 st) + stadsdirektören, två för mig inte helt bekanta ansikten som förmodligen representerar Föreningen Norden, samt ytterligare några lokalpolitiker.

Det nordiska intresset är inte på topp trots ministerbesöket. Ministern berättar att det kommer att arrangeras en mängd konferenser. Jämställdhet, Internet och ungdomar, språkfrågan är andra frågor som kommer att diskuteras. Kraven på svenska i studentexamen i Finland har tagits bort. Vad kommer detta att innebära för den finska svenskheten?

Klimatfrågorna är en viktig del i det kommande ordförandeskapet. Det blir en satsning på klimat och miljö. Turismen är en annan stor nordisk fråga. Den nya nordiska maten kan vara ett framgångsrecept. Carl-Jan Grankvist och Mat-Tina är engagerade för att rigga projektet.

Målsättningen under det svenska ordförandeskapet är att stärka ländernas positioner i en hårdnande internationell konkurrens, klimat, kreativitet och koordinering är nyckelord.

Kommer det att lyckas? Det beror naturligtvis på de nordiska staternas intresse för att jobba med frågorna. Så mycket folkning förankring handlar det inte om.

Den viktigaste frågan för att få ett starkare Norden är en bro över Kvarken. Då skulle det bli fart både på turism, besöksnäring och samarbetet med Finland.