tisdag, januari 22, 2008

Bygg för framtiden - bygg ut Ön!

Diskussionen om Ön är i full gång. Hur mycket ska byggas? Hur höga ska/måste husen vara? Vore det inte bättre att bevara småstadsidyllen? Argumenten känns igen men går att vända till ett annat ämne. Bygg för en framtid där fler kan gå och cykla till jobbet. Bygg miljövänligt. Eller varför inte göra det möjligt att ta spårvagnen in till Vasaplan.

Somliga påstår att den mest miljövänliga lösningen är att fortsätta bygga småstaden (dvs bygga nya villakvarter långt från innerstaden). Inget kan väl vara mer felaktigt. Småstadstanken verkar vara en dröm tillbaks till svenskt 50-tal. Hemmafruar, villakvarter, maken sköter bilen och försörjningen. Småstaden i amerikansk tappning bygger på att förortsvillan ligger en bit utanför city dit "mannen" åker med bil varje kväll för att äta middag tillsamman med hemmafru familjen.

Det är dags att skaka av sig drömmen om det lyckliga samhället som aldrig har funnits. Bygg för att minimera bil användandet. Bygg nära stadskärnan och bygg för många. Bygg den levande staden där det finns en puls även efter kl. 18.00.

Tänkt nytt, spårvagn till ön är ett exempel på detta. Bygg ett samhälle som inte är bil beroende för varje resa. Och bygg spännande, snyggt och framtidsinriktat.