onsdag, april 02, 2008

Mer poliser i hela Europa - samma problem överallt!

Människor i hela Europa känner sig osäkra när de går ut på gatorna. De flesta har inget att frukta men känslan av osäkerhet är äkta. (Risken att bli rånad här i Genua verkar dock hög eftersom alla varnar hela tiden)

Runt om Europa pågår arbete med att synliggöra polisen. Tyskland pratar om gående och cyklande polis. England vill ha en synligare polis för att få ner brottsligheten. Italien m .fl pratar om nödvändigheten för polisen att vara mer pro-aktiv istället för att vara re-aktiv. Polisen måste bli mer lyssnande på vad människor har att berätta.

Problemen tycks uppenbarligen vara de samma överallt. Skillnaden mot Sverige är att det i andra länder finns både kommunal- och statsanställd polis.

I Umeå har vi det Brottsförebyggande rådet där alla parter finns representerade och där diskussionen förs (Polis, landsting, kommun, föreningsliv m fl.) Vad jag tar med mig ifrån det här mötet i Genua, Italien är att medborgarna måste bli mer informerade om vad som händer när det gäller brottslighet. Det är viktigt att allmänhetens förtroende för polisen är fortsatt högt.