torsdag, september 04, 2008

Jobbtorg i Umeå?

Jobbtorget blev en ny chans vittnar tre stycken herrar som inte direkt var tippade att de någonsin skulle återkomma till yrkeslivet igen. Efter utanförskap, socialbidrag mm är de nu på väg tillbaks. Det känns otroligt bra att läsa DN artikeln idag. Knappt 2 000 personer har gått från bidragsberoende till egen försörjning tack för jobbtorget i Stockholm sedan januari i år.

I Umeå har vi inte riktigt samma takter. Förvaltningens önskemål som alliansen förde fram i diskussionen kring verksamhet för 2008 innehöll bl. a att försörjningsstöd pga av arbetslöshet ska uppmärksammas och noteras särskilt.

Men det tycker inte socialdemokrater och vänsterpartister. Av något oklart skäl menar de att det går inte att bedöma om någon uppbär försörjningsstöd pga arbetslöshet eller om det är något annat.

Eftersom försörjningsstödet så här långt har minskat i Umeå (så vitt jag vet det kommer nya siffror i dagarna) så kanske det trots allt jobbas med att få fler tillbaks till arbete. I dagarna pratas det dessutom mycket om att nationell statistik ska tas fram inom socialtjänstens område. Möjligen kan politikerna i Umeå via den vägen få tillgång till hur många som uppbär försörjningsstöd pga arbetslöshet. (Via Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting).

Signalsystemet från politikerna i Umeå är minst sagt otydligt! Fler måste få chansen till en nystart. Stockholm visar att det går bara den politiska viljan finns och signalerna är tydliga.