fredag, oktober 12, 2007

Ungdomar i utanförskap

Ungdomsvåldet har seglat upp som ett av de hetaste ämnena i media. Bakgrunden är några uppseendeväckande och grova brott som t.o.m. haft dödlig utgång. Det är alltid fruktansvärt när händelser som dessa inträffar men särskilt när unga människor är inblandade.

Ungdomsbrottsligheten måste med alla medel bekämpas. Det bästa sättet enligt mig är att minska det stora utanförskapet. Skolan har här en nyckelroll. Tidigare och tydligare insatser för de som riskerar att missa kunskapsmålen är viktigt då det endast är att göra en björntjänst att vänta till senare. Att var tionde niondeklassare inte är behörig till gymnasiet är ett tydligt bevis på att något är fel och är en grogrund för värre problem. Nolltolerans och kamp mot mobbning är en annan självklarhet som inte nog kan understrykas.

Naturligtvis spelar också övrig social situation in när det gäller risken att rekryteras till brottslighet. Arbetslöshet eller andra problem hos familjemedlemmar påverkar negativt och det är därför glädjande att jobben nu växer till med rekordfart. Åtgärder som nystartsjobb och sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar är också välkommet i sammanhanget. Regeringen visar med detta att den verkligen menar allvar i sin kamp mot utanförskapet.