måndag, september 15, 2008

Norrländska etanoldrömmer i Västafrika

Nu har kallelsen om extra sammanträde i Umeå kommunföretag AB kommit (idag kl.11.12, sms från Holmlund strax före 10.00) Det innebär sannolikt att bankgarantin till etanolföretaget Sekab kommer att diskuteras som extra ärende i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Umeå.

Att så ska ske har varit klart sedan förra veckan i både Skellefteå och Övik.

Veckans Affärer (nr35 28/8) skrev i en stor artikel om "Drömmen om framgång lever vidare hos etanoljätten Sekab som bygger anläggningar i Polen och i Afrika och ska köpa 1,5 miljarder liter etanol från Ghana. Men de delägande kommunerna har pumpat in 630 miljoner skattekronor utan resultat. Nu när bolaget är konkursfärdigt vill en av dem dra sig ur. Samtidigt sitter två plantageägare i Ghana och drömmer om det stora klippet." Allt detta enligt Veckans Affärer.

Ö-viks Ks-ordförande Elvy Söderström konstaterar "Vi vill avveckla vårt ägande så snart som möjligt. Sekab lämpar sig för andra ägare än kommunala energibolag".

Den kommentaren står i stark kontrast till Umeå Energis VD kommentar Curt Åström i dagens VK: "Den långsiktiga planen har alltid varit att lämna Sekab, men det är inget som är aktuellt i nuläget".

Finns det dubbla agendor?