torsdag, oktober 09, 2008

Finanskris och IFO-utskott

Ansvar utkrävs för finanskrisen. Är det kapitalismen och de giriga som har ställt till det?

Tydligare och tydligare står det klart att det mesta gjordes med goda sociala avsikter (citat Hans Bergström i DN idag). För att hjälpa låginkomsttagare att köpa (och behålla) ett eget hus beslutades om lågränta. Den goda tanken blev det bästas fiende. Det var grunden. Att sedan smarta bolag förpackade lånen så att ingen kunde kontrollera säkerheten är numera historia som det heter.

Idag på morgonen ska socialnämndens individ och familjeutskott sammanträda. Det är den grupperingen som bl a föreslår länsrätten att omhänderta barn och missbrukare av diverse orsaker. Utskottet sammanträde senast i tisdags men igår (onsdag) kom budet att det måste fattas beslut om ett ärende som ska överklagas.

Det ställer höga krav på att utskottets politiker har hög tillgänglighet och dessutom arbetsgivare (och arbete) som det går att vara frånvarande ifrån med extremt kort varsel.

Hur kommer politikerrollen att se ut i framtiden? Trenden tycks vara fler och fler heltidspolitiker. Det är enligt mitt sätt att se det inte en önskvärd utveckling. Fritidspolitikerna är otroligt viktiga för att många ska kunna vara med och bestämma.