tisdag, maj 12, 2009

EU-för demokrati och stabilitet

Det är förvånansvärt sällan som EU:s roll som stabilitets- och demokratifaktor uppmärksammas. Kanske är det för att vi bor i Sverige, där vi haft fred i nästan 200 år och kunnat gå till valurnorna sedan tidigt 1900-tal, som detta ofta uteblir? Runt om i övriga Europa belyses detta oftare, något som inte är svårförklarligt.

1991 föll Sovjetunionen och med den hela det kommunistiska östblocket. Plötsligt frigjordes mängder av stater vilka samtliga kastades in i en oviss framtid. Vad var det då som gjorde att bakslagen i den fantastiska utveckling som följde blev så få? Det är ju ofta så att demokratier aldrig är så sköra som direkt efter deras födelse.

Något som de fria staterna snabbt hade som mål var att bli medlemmar i EU. För att nå dessa mål måste dock ett antal kriterier uppfyllas, allt med demokratiska värderingar som bas. Ett efter ett kunde dessa kriterier prickas av och nu har unionen växt till hela 27 medlemsländer. Helt otänkbart för bara 20 år sedan. Unionen har därför spelat en avgörande roll för fred, frihet och demokrati i närområdet. Det kan nog inte den mest inbitne EU-skeptiker förneka.