söndag, september 03, 2006

Lösning på trafikinfarkt

Lokalpolitik handlar bara till mycket liten del om att skriva in tjusiga, men till intet förpliktigande, formuleringar i partimanifest eller andra typer av handlingsprogram. Viktigare är det att skapa kontakter och därmed vinna förståelse för den egna ortens problem på andra håll.

Fp-utspelet häromdagen om en Kvarkenbro präglas av detta tänkande. Umeå kan inte fatta beslut om detta och det duger inte, som en del andra partier uppenbarligen tycks tro, att trycka in formuleringar i ganska betydelselösa program. Folkpartiet har valt att ta kontakt med ett närstående parti på andra sidan Bottenviken för att inleda det fortsatta opinionsarbetet för detta projekt. Frågan måste hållas levande, den får inte begravas i texter som allt för få läser.

I förrgår förklarade folkpartiledaren att det är hög tid att genomfartstrafiken i Umeå leds utanför stan. Det finns en sammanstämmighet mellan central fp-politik och prioriteringar som Folkpartiet i Umeå gör. Umeå som kommun lider av att den här samsynen inte tycks finnas hos socialdemokraterna. Det är ett stort problem som hämmar utvecklingen i Umeå.

Leijonborg vill använda en annan typ av finansiering för att på så sätt förverkliga Västra länken, den sista delen av ringleden runt Umeå. Han tänker sig en kombination av offentligt och privat partnerskap: ett eller flera företag kan efter upphandling ges uppdraget att finansiera den nya vägsträckan. Staten betalar genom Vägverket en årlig ersättning till företagen. Bygget kan på så sätt tidigareläggas fem år, menar Leijonborg.

Jag tycker att detta låter mycket intressant och menar att kommunen på alla sätt ska följa upp detta förslag.

Folkpartiet i Umeå har lanserat idén att kommunen ska gå in och förskottera för att ytterligare snabba på processen och dessutom ge Umeå-projektet en bättre placering i den nationella byggkön. Jag ser goda möjligheter att kombinera dessa bägge strategier.

Framför allt är jag nöjd med att Folkpartiet centralt har tagit intryck av den problembild fp-Umeå har ansträngt sig att beskriva. Detta samspel är helt nödvändigt för en kommun, som likt Umeå, vill expandera kraftigt.

_________________________________________________________________
Windows Live Messenger är här! http://get.live.com/messenger/overview