torsdag, juni 21, 2007

Vem är det som far med kluven tunga?

Läste just en blogg från Holmlund där han säger att fotbollen inte vill ha konstgräsplaner på Teg. Ja, detta var en nyhet för mig. Varför gick då sossarna ut och lovade det i valrörelsen och dessutom la in det i budgeten för 2008? Om det inte finns något intresse för att få två stycken konstgräsplaner på Teg.

I ett annat stycke beklagar han sig, uppenbarligen över att inte färdtjänsten samordnades. På sammanträdet var han inte alls intresserad av att det skulle samordnas därför att det inte skulle innebära någon minskad kostnad och att färdtjänsten ska läggas på en beställningscentral fram över. (Då kommer det ändå ske en förändring).

Enligt bloggen framstår det som om Holmlund hade haft en avvikande inställning (vilket alltså inte var fallet). Vem är det som far med kluven tunga?

måndag, juni 18, 2007

Inget konstgräs på Teg

Det står nu klart att det inte blir konstgräs på Teg 2008, trots att detta utlovades av socialdemokraterna innan valet. Konstgräsplanerna är nu flyttade till 2010. Tråkigt tycker vi inom Alliansen som har med konstgräset i vår budget. Bytet av ordförande i fritidsnämnden, från Lindvall till Sandlin har beklagliga effekter.

fredag, juni 15, 2007

Demokrati (forts)

Träffade Dagoberto som representerar Vatikanstaten. Det är inte helt enkelt att diskutera lokal demokrati eftersom många som är här inte företräder den lokala arenan (vilket gör det hela mer komplicerat). Alla vill dessutom inte diskutera små lokala exempel. Ryssarna är mer för att göra stora svep men är också väldigt angelägna om att sätta avtryck på konferensen.

Många har dock berättat om olika sätt att engagera medborgarna i planeringsarbetet i kommunen. Lyssna på medborgarna och ta intryck av diskussionen är nyckelorden. Folkomröstningar är sällan lösningen eftersom det förutsätter ja/nej frågor. Lösningarna är sällan svart/vita.

Erik Amnå, professor från Örebro får till slut berätta mer om hur demokratins infratruktur kan stärkas. Han konstaterar att svenskar är "Stand-by Citizens" alltid beredd att diskutera och följer debatten. De deltar inte 24-timmar om dygnet men är alltid beredda. Det finns alltså inga belägg för att intresset för politik skulle ha avtagit. Frågan är bara om de politiska partierna har hängt med i utvecklingen. Det behövs betydligt mer av dialog där medborgarna efterfrågas. Demokratin måste utvecklas. Lokalt självbestämmande är ett framgångsrecept.

Min slutsats är att Sverige måste stärka det lokala självbestämmandet. Varför engagera sig politiskt om du ändå inte har något att säga till om?

torsdag, juni 14, 2007

Demokrati i Sigtuna

Demokratins utveckling är temat för en europeisk konferens i Sigtuna. 500 deltagare från 47 länder diskuterar hur demokratin kan utvecklas och fler engageras i samhällsbygget. Som vanligt sitter svenskarna på plats när öppningstiden är slagen. Det gäller dock inte för övriga deltagare. 15 minuter försenade har merparten dykt upp (dock inte alla) .

Sitter runt ett litet bord (bikupa) med representanter från Tyskland, Norge, Slovenien och Polen, fyra män och så jag. För dagen är jag delegat från Europarådets lokala kammare.

Tanken är att vi genom att diskutera ska lära mer från varandra. Alla ska aktiveras inte enbart inbjudna föredragshållare. Att hitta nya kreativa idéer att ta med oss hem, dialog i ordets verkliga mening. Demokratin erbjuder möjligheter men den kräver en ständig utveckling.

Just nu är vi ombedda att berätta om bra exempel på demokrati och framförallt lyssna till varandra. Arbetsspråket är engelska.

onsdag, juni 13, 2007

Rekordlåg arbetslöshet

Intressant att världen kan uppfattas så olika. Länsarbetsnämndens direktör meddelar i lokalpressen en rekordlåg arbetslöshet. Partiledaren för socialdemokraterna Mona Sahlin uppehåller sig länge i sitt tal i riksdagsdebatten just kring svårigheterna för de arbetslösa. Rimligtvis måste det bli lättare för arbetslösa att få arbete med alla de insatser som har satts in och uppenbarligen har det gett resultat i statistiken.

Träffade några kvinnliga företagare häromdagen som just vittnade om att regeringens rabattering av arbetsgivaravgiften för ungdomar och långtidsarbetslösa verkligen gör skillnad. Nu kan de äntligen börja anställa igen. Ytterligare några kan strykas från arbetslöshetsstatistiken.

Att moderaterna är kritiska till Ansvarskommittén är knappast någon högoddsare. Det har legat i luften länge. Men ska Västerbottens framtida organisation styras av detta? Den som vill något måste också jobba för det. Det finns inget som säger att vi i Umeå (som är ganska samspelta) inte skulle fortsätta att arbeta för en region med fyra län. Varför var det annars så viktigt att bilda ett Kommunalt samordningsorgan? Det kan väl inte bara handla om att utöka administrationen och bygga upp en indirekt vald församling?

måndag, juni 11, 2007

Trygghetslarm var god och tryck!

Helgen är över och så även besöket hos mamma i Skövde. På mammas äldreboende har det varit stor debatt om att de boende trycker för 'ofta' på trygghetslarmet. Larmet ska endast användas vid akuta situationer svarar de ansvariga när media har stött på.

Vem avgör när det är akut eller ej frågar jag mig. Den som trycker har säkert sina skäl för detta även om inget ben är brutet eller några andra synliga skador går att iaktta. Att känna sig bortglömd av hela världen kan ibland vara ett skäl att trycka på larmet. När klockorna tycks ha stannat och telefonen verkar ur funktion kan det ibland vara absolut nödvändigt att få kontakt med en mänsklig röst.

Ett större mått av medmänsklighet och förståelse måste finnas i framtidens äldreomsorg. Jag är tacksam för att just denna debatt inte tycks förekomma i Umeå (men jag tänkte forska lite i saken när jag kommer hem).

Till tågresan sparade jag söndagens DN-avsnitt av Stieg Larssons thriller 'Luftslottet som sprängdes'. De två första böckerna slukade jag för några veckor sedan. Tiden räcker inte till för att förskjunka helt i den sista delen. Därför läser jag thrillern i småportioner i DN varje dag (publicerade avsnitt finns att läsa på www.dn.se/kultur). Jag rekommenderar böckerna varmt som semesterläsning för dem som ännu inte har blivit bitna av dem.

söndag, juni 10, 2007

Tåg och filmfestival!

Att åka tåg är verkligen en upplevelse. Under några intensiva år åkte jag väldigt mycket tåg. Så mycket att arbetsgivaren utrustade mig med årskort för obegränsat åkande på dåtidens SJ. Numera är det mest flyget som gäller. Sällan finns tiden att njuta av att se Sverige rusa förbi igenom rutan.

I natt var det nattåget från Umeå som gällde. Trevligt, trevligt och väldigt mycket folk i rörelse. När jag väl installerat mig högst upp i sovvagnen gick det lätt att somna. När jag vaknade hade medresenärerna redan lämnat vagnen och jag hade hela kupén för mig själv. Enkelrum på tåg är klart njutbart. På väg i sommarlandskapet för att hälsa på min mamma i uppväxtorten Skövde.

Har redan blivit uppring av ett antal personer som undrar över VK:s nyhetsartikel i dagens tidning. Så här var det: Filmfestivalen har lämnat in en ansökan om att få ta del av kommunstyrelsens kulturpengar. Det finns 400 000 kronor avsatta för film. Förra året gick pengarna till filmfestivalen. Eftersom ansökan är en offentlig handling så ville tidningen ha en kommentar kring detta. Att filmfestivalen behöver pengar tror jag knappast är någon större hemlighet. Vi jobbar på frågan och hoppas innerligt att alla högre makter är med oss (sponsorer och andra bidragsgivare).

Behövs kommundelsförvaltningarna?

Lägsta arbetslösheten på 16 år skriver AMS. Det känns väldigt positivt. Så här års krockar trevligheterna. Skolavslutningar, avslutningsfester, familjefester allt ska hända under några korta veckor samtidigt som trädgården och huset ska fixas. Stressen inför budgetfullmäktige och sommaruppehåll märks också i stadshuset.

En spännande fråga som det arbetas för fullt med är att hemsjukvården ska flyttas över från landstinget till kommunen. Oron tycks så här långt vara på penningnivå, hur mycket pengar ska landstinget betala till Umeå och hur ska Umeå i sin tur fördela slantarna mellan kommundelsnämnder och Socialnämnden. För min del är saken klar. Det måste finnas smidigare organisatoriska system än att dela upp socialnämnden på en stor och tre små. Varför inte göra en förvaltning av alltsammans men ha kvar de politiska nämnderna. Det har skett med gott resultat när det gäller andra nämnder. Varför oroa sig i onödan över penningfördelningen? Gör om systemet istället!