tisdag, augusti 14, 2007

Umeå minskar enligt SCB

Umeås befolkningsminskning första halvåret är rekordstor. Statistiska centralbyrån förklarar den på följande sätt:"Umeå kommun hade den största folkminskningen och det berodde enbart på utflyttningar från kommunen. Eftersom Umeå är en universitetsstad med många studenter är det vanligt att folkmängden minskar första halvåret för att under andra halvåret öka igen."

Umeå Universitet och Umeå Kommun är starkt sammanbundna. Fler studenter innebär mer pengar till både Universitetet och Kommunen. Det finns alltså allt att vinna för bägge parter att intensifiera samarbetet.

Vart tog det konstnärliga "campuset" vägen? Det talas väldigt mycket om att flytta bibliotek etc., men frågan om det konstnärligt campus tycks inte lika populär. Mer kraft måste ägnas åt att göra Umeå Universitet till en vinnare utifrån den service som kommunen kan ge studenterna.

Utan Volvo stannar Sverige är en gammal devis. I Umeå kan vi säga att utan ett mycket konkurrenskraftigt Universitet stannar eller minskar Umeå befolkningsmässigt.