tisdag, oktober 16, 2007

Storsatsning på polisen!

Även om de största insatserna gällande brottslighet görs på områden som skola, arbetsmarknad och socialtjänst så innehar också polisen en huvudroll. Denna yrkesgrupp är inte bara nödvändig för att bekämpa existerande brottslighet utan också för att medborgarna ska känna trygghet och veta att hjälp finns om det skulle behövas.

Polisens resurser har länge inte hängt med politikernas krav. Den närpolisreform som lanserades på 1990-talet blev ganska tandlös då det samtidigt skulle sparas och polishögskolan t.o.m. fick antagningsstopp under ett antal år. Den nya regeringen har dock visat att de välvilliga orden också måste leda till handling. Antalet poliser ska öka ordentligt och detta är något vi i Umeå inte bara kommer att märka på gatorna om några år utan också genom fler studenter på vår polishögskola.

Höstterminen som nu tog sin början var unik för polishögskolan. Antalet antagna var 50 procent fler än tidigare vilket för skolan i Umeå innebar en ökning från 96 studenter till 144. Detta stora intag upprepas de två kommande terminerna. Satsningen visar sig naturligtvis först om något år men är ett tydligt bevis på att vi nu har en regering som tar ansvar för framtiden.