torsdag, september 18, 2008

Privata utförare får sämre betalt!

Först av allt!

Även kvinnor måste kunna försörja sig på sitt arbete och ställa krav på rimliga arbetsförhållanden. Inom vård- och omsorg finns många deltider vilket ställer krav på arbetsgivaren att hitta lösningar genom flera arbetsplatser eller annan schemaläggning. Den arbetsgivare som inte är lyhörd med att svara upp på önskemål från personalen kan sannolikt få mycket svårt att rekrytera.

Läser i Dagens Samhälle (Sveriges Kommuner och Landstings tidning) att Umeå anser att den kommunala hemtjänsten måste ha mer pengar än de privata utförarna. Detta inte för att de vill ge bättre vård och omsorg utan anser att det finns högre kostnader när kommunen gör saker bl. a 'de offentlig anställda har rätt till heltid och det kostar en del.'

I dagsläget är det 47,4% heltidsansällda inom vård och omsorg i Umeå Kommun. 66% anger att de är nöjda med situationen. Av de övriga är det många som anger att de inte vill ha flera arbetsplatser (vilket kan bli följden av att gå upp i tid).

Det skulle vara intressant att veta hur många kronor som Umeå anser sig ha lagt ut 'extra' för att möta heltidskravet. En så stor arbetsplats måste rimligtvis ha stora möjligheter att kunna göra lösningar inom systemet (som inte kostar extra pengar).

Nytt beslut om ersättning till de privata utförarna kommer att tas i samband med Socialnämndens budget i november. Med tanke på att det sannolikt blir en ny lagstiftning från första januari 'Lov att välja' förutsätter jag att rättvisa ska råda mellan de privata och kommunala utförarna.