torsdag, september 18, 2008

Även VF avvisar 200 000 personer målet!

Såg till min stora förvåning att även Västerbottens Folkblad tycker att målet om 200 000 invånare är i mesta laget. Eller som Bodén skriver som avslutning 'Om målet 200 000 ska kännas realistiskt måste kommunledningen presentera en ny stor lokalisering av Volvo-format'. Mot bakgrund av den vikande konjunkturen 'Att i detta ögonblick höja målet från 150 000 till 200 000 kan rent av te sig litet löjeväckande'. Just den biten tar jag med mig till mitt anförande i kommunfullmäktige när det blir debatt om vilken siffra som ska skrivas in i planeringsunderlaget.

Den här debatten känns verkligen som att diskutera påvens skägg. Att Umeå kommun har en hög ambitionsnivå och ett framgångsrikt universitet som så här långt har genererat många umebor, de vet vi. Men att nu spekulera om att inflyttningen ska nära på tredubblas till Umeå utan att det finns några som helst argument för detta. Det känns väldigt krystat. Är det möjligen att 200 000 ser snyggare ut i annonserna (och verkar mer visionärt). Eller finns det några sakliga argument?

Att en och annan nämnd kommer att kräva mer pengar eftersom en så extremt utökad befolkning innebär kostnader det kan ju inte vara ett argument i sak.