tisdag, oktober 28, 2008

Kulturhuvudstad och tunnel

Att Umeå känner för att bli kulturhuvudstad är ställt bortom allt rimligt tvivel. Det finns ett brett folkligt stöd och en stor vilja att sätta Umeå på Europakartan.

Ett bra utgångsläge inför framtiden kan tänkas och detta oavsett om den åtrådda titeln fås eller ej. Men det gör samtidigt en del reflektioner om 'vem är Umeå' är det Umeå kommun och där anställda?

Ibland tolkas Umeå som just Umeå Kommun vilket innebär att det finns ett monopoltänkande. Näringslivet får gärna sponsra men kommunen är en högborg som inte alla kommuninvånare har nyckel till.

Här krävs ett radikalt omtänkande. Skattepengarna ska gå till bästa möjliga kvalité för de som utnyttjar tjänsterna. Om personalen är anställd av kommunen eller av en privat företagare är i sammanhanget ointressant. Det alternativ som ger mest och är bäst för medborgarna är alltid det som ska väljas. Det kanske tål att tänka på i tider då kommunal hemtjänstverksamhet anses få kosta mer än verksamhet utförd av entreprenader.

Intressant att notera att Tunneln återigen är ett alternativ när det gäller Västra länken. Beslut fattas tidigt nästa år (enligt dagens VK).