måndag, september 04, 2006

Vad ska du göra först?

Fick just frågan: Vad skulle Du göra först om Du fick makten i din kommun? Mitt svar är tveklöst: inleda en rad reformer som syftar till att förändra skolan i Umeå.

Jag vill se en skola som lär barnen att läsa, skriva och räkna tidigt i åldrarna. Jag håller med krönikören i dagens VK Stefan Lybeck. Bort med LTG-metoden. Det är dags att sätta in lågstadieläraren och specialläraren igen. Skolpolitiken har uppenbarligen kapsejsat i Umeå. Det är dags för nya tag.

En annan angelägen fråga är äldreomsorgen. Ingen människa ska behöva sitta fängslad i sitt eget hem, inte heller den som nått livets höst. Alla ska ha möjlighet att välja hur de vill bo som gamla.

Många vill bo kvar hemma, men många skulle uppskatta mer av jämnårigt sällskap. Ingen av oss drömmer om att sitta och titta på fyra väggar i väntan på att hemtjänsten ska komma nästa gång.

På Agenda i går kväll visades två äldreboenden upp: Lottes utanför Köpenhamn, som jag själv har besökt, och ett svenskt motsvarande. Gemensamt för dessa bägge exempel var mänskligheten och värmen.