tisdag, mars 13, 2007

Än är det långt till KSO

Ska Västerbotten vara en del av Norrland eller en del av norra Norrland? Igår var regionfrågan och framförallt frågan om Kommunalt Samverkansorgan (KSO) på tapeten. Fem representanter från varje riksdagsparti träffades på socialdemokraternas partiexpedition för att diskutera.

Efter kaffe med bullskiva vidtog överläggningarna. Många partier uttryckte att det långsiktiga målet är en region bestående av Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland men det kommer att ta tid. Stötestenar som förutsågs var politiska strömningar som finns Jämtland och Sundsvall: här finns ett uttalat intresse att söka bilda region på egen hand utan medverkan från oss längre norr ut.

Eftersom saken bedöms ta tid behövs det alltså ett alternativ för Västerbotten. Ett KSO som kan utformas på olika sätt. Dels som ett fullmäktige (som utser en egen styrelse) eller bara som en direktion/styrelse. I bägge fallen handlar det om indirekta val, alltså som landsting och kommuner utser.

Vad ska fullmäktige/direktionen göra? Om detta finns det väldigt olika uppfattningar. Folkpartiet företräder en linje där vi tycker att direktionen ska förbereda och jobba fram hur den nya regionen ska se ut. Fullmäktigelinjen har åsikten att avsikten är att få till en ny beslutsorganisation som tar över uppgifter från landstinget och länsstyrelsen.

Många och långa var talen men några beslut fattades inte ikväll (vilket ingen heller hade räknat med). Utom möjligen att vi ska träffas igen i början av maj. Nästa gång med två delegater från varje parti. Var övertygad om att det kommer mera i regionfrågan.