Matleverans till pensionärer
Mediadrevet är i full gång kring matleveranserna. Ska färdiglagad mat verkligen åka land och rike runt. Att det verkar märkligt tycker även jag.
Historian är så här: Mediarest levererar maten. De vann upphandlingen. Kommunen fick välja mellan mat lagad i Umeå eller kall mat som ska värmas från södra Sverige (priset var detsamma). Kvalitén fick fälla avgörandet när referensgruppen la sitt förord för den färdig lagade maten från södra Sverige.
96% av de som äter maten är nöjda eller mycket nöjda (vilket verkligen inte var fallet tidigare). Här kunde ju historian vara slut. Nästan alla är mycket nöjda eller nöjda, kvalitén har ökat.
Skulle kommunen ha valt en sämre kvalite? Men varifrån kommer råvarorna? Varifrån kommer köttfärsen, ärtorna, falukorven, fisken? Jag kan verkligen hålla med om att det känns konstigt att den kalla maten (som ska värmas) kommer från Lidköping men hel- och halvfabrikat i affären kommer också från södra Sverige. Tomaterna som är producerade på Kanarieöarna är ju mer miljövänliga än tomater från Norra Sverige (uppvärmning är också en energitjuv).
Helt klart att diskussionen om vart ifrån kommer maten har tagit fart igen. Diskussionen kring tillagningskök har pågått sedan 1992 då Ulla Lövgren (och den borgliga allians som tillsammans med miljöpartiet hade majoritet i Umeå) diskuterade att införa cook and kill (tillagningsmetod för att kunna leverera kall mat som ska värmas).
Det blev en fruktansvärd hetsig diskussion. År har lagts till år och fortfarande är matfrågan het. Förr lagades maten hemma hos pensionären men det bedöms numera för dyrt. På den punkten tror jag att det var bättre förr.
Det är dags för ett omtag i diskussionen. En annan fråga är beskattningen av flygbränsle. Högre skatt skulle innebära att det skulle kosta mer att använda flyget som transportmedel. Och prisbilden skulle vara annorlunda.
Historian är så här: Mediarest levererar maten. De vann upphandlingen. Kommunen fick välja mellan mat lagad i Umeå eller kall mat som ska värmas från södra Sverige (priset var detsamma). Kvalitén fick fälla avgörandet när referensgruppen la sitt förord för den färdig lagade maten från södra Sverige.
96% av de som äter maten är nöjda eller mycket nöjda (vilket verkligen inte var fallet tidigare). Här kunde ju historian vara slut. Nästan alla är mycket nöjda eller nöjda, kvalitén har ökat.
Skulle kommunen ha valt en sämre kvalite? Men varifrån kommer råvarorna? Varifrån kommer köttfärsen, ärtorna, falukorven, fisken? Jag kan verkligen hålla med om att det känns konstigt att den kalla maten (som ska värmas) kommer från Lidköping men hel- och halvfabrikat i affären kommer också från södra Sverige. Tomaterna som är producerade på Kanarieöarna är ju mer miljövänliga än tomater från Norra Sverige (uppvärmning är också en energitjuv).
Helt klart att diskussionen om vart ifrån kommer maten har tagit fart igen. Diskussionen kring tillagningskök har pågått sedan 1992 då Ulla Lövgren (och den borgliga allians som tillsammans med miljöpartiet hade majoritet i Umeå) diskuterade att införa cook and kill (tillagningsmetod för att kunna leverera kall mat som ska värmas).
Det blev en fruktansvärd hetsig diskussion. År har lagts till år och fortfarande är matfrågan het. Förr lagades maten hemma hos pensionären men det bedöms numera för dyrt. På den punkten tror jag att det var bättre förr.
Det är dags för ett omtag i diskussionen. En annan fråga är beskattningen av flygbränsle. Högre skatt skulle innebära att det skulle kosta mer att använda flyget som transportmedel. Och prisbilden skulle vara annorlunda.
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home