måndag, april 21, 2008

Vem styr helgen?

Ja, nu tänkte jag inte närmast på vem i hushållet som bestämmer vilka aktiviteter som ska förekomma (hälsa på släkten - åka till sommarstugan - ligga på soffan och läsa) utan vad som ligger bakom vissa av våra större helgdagar.

Sverige brukar ju betraktas som ett av världens mest sekulariserade länder. Och ändå - de stora helgerna har en kristet religiös bakgrund. Att julen firas till minne av Kristi födelse, det vet de flesta av oss. När den infaller är också styrt - födelsedagen är alltid den 25 december.

Midsommardagen är Johannes Döparens dag och sedan 1953 förlagd till den lördag som infaller mellan 20 och 26 juni. Sedan 2003 ägnas dagen åt skapelsen; den följande dagen, söndag, ägnas minnet av Johannes födelse.

Så har vi ju helger som staten, närmare bestämt Riksdagen, bestämt om: 1 maj, Annandag Pingst (dvs att den togs bort som helgdag) och nationaldagen, den 6 juni.

Påsken då? Ja, påsken är förstås också en kristet religiös helg, till åminnelse av Jesu lidande på korset. Det riktigt märkliga med påsken är ju när den infaller: inte när det gäller någon av de andra helgerna funderar vi över när den kommer att infalla, men påsken?

Så här är det: Påskdagen infaller alltid första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Vårdagjämningen infaller alltid den 20 mars - men hur har vi det med månen? I år var det fullmåne dagen efter vårdagjämningen. Vårdagjämning på torsdag, fullmåne på fredag - och så kom påskdagen tidigt just i år! Nog är det märkligt! Att plötsligt är det månen som styr?

När det gäller Kristi Himmelsfärds dag är det ordning igen - den inträffar alltid 40 dagar efter påsk, så nu är vi tillbaka till den bibliska ordningen!