måndag, april 21, 2008

Europarådet tar ställning för rätten till abort

Fick just följande pressmeddelande från RFSU som jag tycker ska uppmärksammas.

Frågan är vad som händer nu i Polen, Irland och på Malta. De länder som har de starkaste invändningarna mot fria aborter. Europarådet med sina 47 medlemsländer betraktas ofta som en pratklubb utan mandat att fatta bindande beslut. Diskussionen om dess existens är ständigt pågående. Men resolutioner kan också göra underverk.

'Europarådets parlamentariska församling har idag antagit en resolution somuppmanar Europarådets samtliga 47 medlemsländer att garantera kvinnorrätten till lagliga och säkra aborter. Det är första gången någonsin somen mellanstatlig europeisk institution antar ett dokument som innehålleruppmaningen att avkriminalisera abort.

- Det här är en stor framgång för alla som kämpar för kvinnors rätt tillabort. Ett Europa som tar frågor om jämställdhet och mänskliga rättigheterpå allvar måste även garantera kvinnor rätten att bestämma över sina egnakroppar, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

Resolutionen är inte bindande, den kan alltså inte tvinga något avEuroparådets medlemsländer att ändra sin lagstiftning.

- Men liknande initiativ i Europarådet har tidigare legat till grund förinförandet av antidiskrimineringslagar och avskaffandet av dödstraffet iEuropa. Förhoppningsvis är det här ett steg mot att öka kvinnors makt ochinflytande i samhället, i politiken och i arbetslivet, säger Åsa Regnér.'