tisdag, september 23, 2008

Orimliga krav om heltidstjänster!

Har just lagt sista ordet på en överklagan till länsrätten. Varför ställer Umeå Kommun krav på heltidsnorm vid upphandling av tjänster i äldreomsorgen?

Ett helt obegripligt beslut både när man försöker att tolka vad som avses och utifrån kommunens vilja att dra till sig många småföretagare som vill utveckla sitt företag i Umeå.

Vem vill/vågar satsa på en relation till Umeå Kommun när spelreglerna ändras hela tiden.

Bakgrunden är en motion från vänsterpartiet med krav på 'att kommunen vid upphandling av driftsentreprenörer ställer krav på att heltidsnorm ska gälla för entreprenörens anställda'.

Ett krav som också bifölls vilket innebär att entreprenörerna ställer sig väldigt undrande inför framtiden. Varför gör man på detta viset om det inte ytterst handlar om att Umeå inte vill ha någon som helst varken konkurrens eller inspiration av privata entreprenörer.

Till saken hör att kommunen själv endast orkar upp till 47,4% heltid för personalgrupper inom vård och omsorg som är heltidsanställda. Är det rimligt att ställa högre krav på andra än sig själv? Kan en kommun med ca 11 000 anställda ställa högre krav på en liten entreprenör. Enligt lag kan det inte vara på det sättet.

Varumärket Umeå Kommun handlar till stor del om 'Kan Själv'. Varför släppa in någon annan som kanske gör det på ett bättre sätt än jag själv. Det rimmar ganska dåligt med den kampanj som just nu drivs om att Umeå är så bra etc.

Om Umeå ska ha någon trovärdighet måste reklambudskapen och verkligheten hänga ihop. För närvarande är det mycket snack och lite verkstad.